Last van uitstelgedrag? Dit is waarom

Schuif jij de zaken graag voor je uit? Ga je bepaalde verplichtingen liever uit de weg? Dan spreken we van uitstelgedrag, ook wel procrastinatie genoemd. Een Latijnse benaming bestaande uit de woorden pro en crastinus , wat voor en tot de volgende dag betekenen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat veel mensen last hebben van uitstelgedrag, niets om je voor te schamen.

Het levert je echter niets op, behalve stressklachten.

ONVERWERKTE PIJN


Bovendien schuilt achter uitstelgedrag vaak onverwerkte oude pijn en is er sprake van een onderliggende onvervulde behoefte. Wat uitstelgedrag bevordert is vaak de aanwezigheid van angst, een gebrek aan motivatie en zelfdiscipline. En wanneer je bijvoorbeeld nogal perfectionistisch bent ingesteld, kun je een behoorlijke prestatiedruk ervaren waardoor je bepaalde verantwoordelijkheden liever uit de weg gaat.

PARENTIFICATIE


Uitstelgedrag komt veelal voort uit angst. Angst om verantwoordelijkheid aan te gaan.

Wanneer je al vroeg tot de ontdekking bent gekomen dat niemand in jouw omgeving de verantwoording voor jou als kind kon dragen omdat ouders/verzorgers moeite hadden met voor zichzelf te zorgen, wendde je allerlei manieren aan om voor jezelf te zorgen.

Dat deed je om te overleven. Hieruit kan parentificatie ontstaan. Dat wil zeggen dat je veel te vroeg de rol als volwassene hebt aangenomen. Op zowel sociaal en emotioneel vlak. Terwijl je nog een kind was dat deze verantwoordelijkheid helemaal niet kon dragen.

PLEASER OF REBEL?


Terwijl je nog zo jong was, fungeerde je al als de bemiddelaar of adviseur en bood je troost. Alles ten bate van het welzijn van je vader en/of moeder.

Hiermee nam je zélf de rol op je van ouder, verzorger.

Daarnaast trok je je op school en in gezelschap terug of schopte je juist overal tegenaan. Soms zette je een grote mond op.
Dan weer sloot je je volledig af.

Hoe je je ook staande hield, meestal voelde je je heel alleen met datgene wat er thuis gaande was. Voelde je je eenzaam en onbegrepen.

Later word je een pleaser of juist de rebel.

Alles om jouw verantwoordelijkheden maar te ontlopen omdat je er zó genoeg van hebt áltijd alles maar alleen te moeten doen.

JE HOEFT HET NIET ALLEEN TE DOEN


Daardoor wordt het je vaak teveel.
Je voelt je gauw overprikkeld en overvraagd. Raakt burn out, hebt vage fysieke klachten en je kunt er niet bij.


Wat nu?

Bij Masia Malagana luisteren we naar wat JIJ écht wenst voor jezelf. Kijken we naar wat jij nu nodig hebt.

Wij luisteren naar de Ziel.


Laten jou zien hoe jij meer tot uiting kunt komen. Hoe je zélf weer de regie krijgt over jóuw leven.

Laten jou ontdekken dat jij volledig vrij en capabel bent om jouw leven te leiden zoals jij dat wil.

Want ook al mag jij het zelf doen, je hoeft het niet meer alleen te doen.